Vitamíny a léčebné účinky
Řepík obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu K, skupinu vitamínů B a také silice, třísloviny, fytocidní látky a v neposlední řadě kyselinu křemičitou. Je tak skvělým pomocníkem při léčbě akné, ekzémů, popálenin a odřenin. Pomáhá v boji proti křečovým žílám, zmírňuje bolesti kloubů a působí také proti revma. Řepík se doporučuje především lidem, kteří hodně a často mluví, například ve škole nebo v práci a přetěžují tak své hlasivky. Jeho použití se vztahuje také na časté a pravidelné zpívání, kdy dokáže velmi rychle ulevit od přetížených hlasivek. Doporučuje se denně řepíkem kloktat.
Při vnitřním používání, například pitím řepíkového čaje, řepíkového prášku, použitím tinktury nebo výluhu z řepíku podporujete své trávení, zvyšujete vylučování žluči a zlepšuje se vám také chuť k jídlu. Řepíkový prášek můžete jednoduše připravit i v pohodlí domova. Usušené listy řepíku rozmixujte a uchovejte ve sklenici. Kávovou lžičku takto připraveného prášku pak každý den po dobu jednoho měsíce přidávejtedo svého nápoje. Uvidíte, že účinky na sebe nenechají dlouho čekat.
Tip: K přípravě řepíkového prášku, ale i dalších pokrmů budete potřebovat krom uvedených ingrediencí prověření pomocníky. Chybět by vám neměl kvalitní mixér. Pokud doma ještě žádný nemáte a zvažujete jeho koupi, doporučujeme vysokootáčkový kuchyňský mixér RM-2000 od značky Orava. Tenhravě rozmixuje nejen bylinky jako je zmíněný řepík, ale i další měkké, polotvrdé a tvrdé suroviny včetně kostek ledu. Díky snadnému ovládání, vysokému příkonu v podobě 2 000 W a líbivému designu si jej zamilujete.
Využití v domácí kuchyni
Řepík se nevyužívá pouze v kosmetice a léčitelství. Své místo si našel také v oblasti gastronomie. Pokud se vám tedy v bylinkové zahrádcečile k světu tyčí řepík lékařský a vy netušíte, co s ním, zapojte svoji fantazii, chuťové buňky, připravte kuchyni a pusťte se směle do „čarování“. Návštěvu v podobě milovníků vína bezpochyby potěšíte řepíkovým vínem, které připravíte tak, že láhev naplníte řepíkem a světlíkem (oboje nasekané najemno), zalijete bílým vínem a necháte dva až tři týdny za občasného protřepání odpočinout. Po třech týdnech jen přeceďte a můžete podávat.
Skvěle chutná také čočka s řepíkem, na jejíž přípravu budete potřebovat čočku, řepík, dobromysl, mouku, medvědí česnek, olej, cibuli a sůl. Čočku uvaříme, zvlášť pak osmažíme cibuli, přidáme lístky řepíků nasekané najemno a na cibulce podusíme. Čočku se směsí pak smícháme a můžeme podávat. Krom čočky se můžete pustit také do přípravy domácího fernetu, klasického bylinkového čaje či dalších nápojů a pokrmů.
Tak, využijte magickou sílu řepíku ve všech jeho podobách!