Naopak, oblíbené batáty si vydobyly své čestné místo již v mnoha světových kuchyních, a to zejména v receptech zaměřujících se na zdravou výživu. I proto narážíme na tuto nevšední plodinu v oddělení ovoce a zeleniny stále častěji. Nejčastěji se používají jako příloha, ale chutnají i jako součást těst nebo v podobě lahodné krémové polévky.
Malý zázrak z hlíny
Batáty stejně jako brambory rostou pod zemí. Ale zatímco u jejich známých bratranců lze vyzdvihnout pouze obsah vitamínu C, batáty mají předností mnohem více.
- Obsahují velké množství antioxidantů, které chrání buňky před škodlivým působením volných radikálů.
- Ceněny jsou i kvůli draslíku, příznivě působícímu při cévních onemocněních.
- A chlubit se mohou také železem, karotenoidy, bílkovinami, vápníkem a hodnotnými uhlohydráty.
- Těhotné ženy i ty, které se teprve maminkami stát chtějí, pak ocení jejich vysoký obsah kyseliny listové.
Ne nadarmo jsou pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů titulovány jako „startér imunity,“ takže pokud si při nachlazení připravíte čaj s citrónem a k tomu horkou polévku z batátů, rozhodně nešlápnete vedle.
Cenné látky obsažené v dužině batátů také působí jako prevence rakoviny, srdečně-cévních onemocnění, degenerativních očních nemocí a depresí.
Pořiďte si domů nevšední jedlou dekoraci!
Ano, batáty můžete pěstovat i v našich podmínkách. Sázíme je v květnu po zmrzlících do dostatečně kypré nejlépe písčitě půdy. Pak se ptáte, jak na sázení batátů, určitě rádi uslyšíte, že nejde o žádnou vědu – je to stejné jak s bramborami. A pokud nemáte zahrádku, můžete si jednu či dvě hlízy zasadit i do květináče doma. Popínavé lisy se stanou nevšední dekorací a za pár měsíců si možná pochutnáte na vlastní malé úrodě!