Zdravá strava patří v současné době mezi nejdiskutovanější témata. Mezi spoustou diet a zázračných receptů, jak zhubnout a žít zdravěji však najdete také raw recepty. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty.
Co je to raw
Jedná se o úpravu jídla téměř bez vaření, pečení a neměli byste přesáhnout teplotu 40° C. V pokrmech tak zůstávají veškeré minerály a vitamíny. Jídlo se může sušit, mrazit nebo konzumovat čerstvé. Velkým pomocníkem při přípravě raw pokrmů je hlavně mixér. Součástí raw receptů je především ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody.
Raw špagety
Na špagety budete potřebovat jednu velkou cuketu, použít však můžete také okurku nebo mrkev, popřípadě zkombinovat více druhů této zeleniny. Vybranou zeleninu nastrouhejte a vytvořte tak zeleninovou alternativu ve tvaru oblíbených těstovin.
Dalším krokem je příprava rajčatové omáčky, která k tomuto jídlu neodmyslitelně patří. Základním pomocníkem bude vysokootáčkový RM-1500 W mixér, který má motor o příkonu 1 500 W a roztočí počet otáček až na 23 000 za minutu. Pomůže vám rozmixovat i tvrdé potraviny a suroviny i led. Výhodou je také nerezový nůž se šesti čepelemi, který se jen tak neotupí. Rozmixujte půl hrnečku kešu oříšku se dvěma lžícemi olivového oleje a špetkou lahůdkového droždí. Dále si rozmixujte sušená rajčata, čerstvá rajčata, půl lžičky sladidla a dvě lžičky provensálského koření. Směs podávejte na špagetách a posypte parmazánem.
Kokosový dezert
Nejdříve si připravte čokoládový korpus z namočených mandlí a datlí, které rozmixujete v mixéru spolu se strouhaným kokosem a kakaovým práškem z nepražených kakaových bobů.
Korpus vmáčkněte do formy, uhlaďte na něj krém z kokosového oleje, rozmixovaných kešu oříšků a sirupu z agáve. Přidat můžete také kokosový krém. Horní část dezertu polijte čokoládovou polevou. Tu získáte smícháním kakaového prášku, oleje a čtvrt hrnku sirupu z agáve. Takto připravený dezert dejte do mrazáku na tři hodiny a poté nakrájejte na kostky.
Hrášková polévka
Na přípravu hráškového krému potřebujete jeden hrnek čerstvého nebo mraženého hrášku. Do mixéru k němu přidejte půl avokáda, lžičku soli, dvě lžíce citronu, lžičku sladila a hrst čerstvé petrželky. Přidejte také špetku pepře a vodu na rozředění. Rozmixujte dohladka a podávejte v pokojové teplotě. Polévku můžete dozdobit semínky nebo oříšky podle vaší chuti a preferencí.