Tyto dvě odrůdy patří do skupiny vín, které ženy milují. Veltlínské červené rané dozrává poměrně brzy a mimo jiné je určeno i k přímému konzumu. Vína této odrůdy mívají méně kyselinek, což mnohé ženy vítají. Tramín červený se někdy nazývá ANO víno. Prý po něm ženy říkají ano… Zvláště je oslovuje aroma a chuť s dlouhou perzistencí (dochutí po polknutí) a mohutnost vína. Tramíny bývají obvykle nasládlé a prostě se dobře pijí, proto je ženy milují. Podívejme se na tyto dvě odrůdy přece jen podrobněji, což napomůže při jejich výběru.
Veltlínské červené rané
Veltínské červené rané je víno, kterému se někdy slangově říká večerka, vzniklo náhodným křížením Veltlínského červeného a Sylvánského zeleného patrně v Dolním Rakousku. Jedním ze synonym je Roter Mährer, tedy červený Moravák. Dříve byla odrůda v českých zemích poměrně hodně zastoupena převážně jako stolní odrůda. V současné době výměra této odrůdy stále klesá, od 90. let je nová výsadba zanedbatelná.
V tuzemsku se nejvíce pěstuje ve znojemské a mikulovské podoblasti, v zahraničí pak na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku. Hrozny této odrůdy se sklízejí obvykle v polovině září, v dobrých polohách i dříve. Odrůda je oblíbená také na pergoly, které v pozdním létě a na podzim zdobí zrající hrozny. Vína vyrobená z této odrůdy mají vyšší extrakt, vůní mohou připomínat mango, banán či černý bez. Aby vína neměla málo kyselinek, je důležité správně načasovat sklizeň. Při dlouhém vyzrávání hrozí, že by mohla být vína fádní. Veltlínské červené rané se používá také do směsí.
Tato odrůda je v každém případě obohacením sortimentu moravských vín, i když je nyní poměrně vzácná. Z ročníku 2015 je zajímavá Veltlínské červené rané z Vinařství LAHOFER v kvalitě kabinetní a Veltlínské červené rané z vinařství REGINA COELI – moravské zemské. Ze starších ročníků pak z Vinařství Líbal, LAHOFER či ze Znovínu.
Tramín červený
Tramín červený je podle posledních genetických výzkumů nejstarší odrůdou, která se stále pěstuje a těší oblibě. V Německu se pěstoval již počátkem 16. století. U nás za první republiky činil jeho podíl na celkové výsadbě vinic 4%, výměra se postupně snižovala, nyní zase narůstá a blíží se prvorepublikovému rozšíření.
Tramín červený dává víceméně každoročně přívlastková vína, výjimkou nejsou ani výběry z bobulí. V takových případech není žádoucí nechat vykvasit víno do sucha, protože by mělo více alkoholu a mohlo by být štiplavé. Vyzrálé hrozny mohou mít také méně kyselin, ale dávají skvělá plná vína s charakteristickou kořenitostí s květinovou vůní. Tramín červený je vhodný pro delší ležení na lahvi, kterým získává na kvalitě a dosahuje až medových tónů.
Pro svoji odlišnost patří mezi vyhledávané. Každé větší vinařství tuto odrůdu prostě musí mít ve své nabídce. Excelentní tramíny nabízí například Vinařství LAHOFER, za povšimnutí stojí Tramín červený výběr z hroznů ročníku 2015, který má jemnou kořenitou vůni i chuť připomínající med a čajové růže. Tramín červený ročníku 2015 v kvalitě výběru z hroznů z vinařství Vinice Hnanice osloví nejen ženy expresivní aromatikou medu a koření, které doplňuje zbytkový cukr a pikantní kyselinka. Tramíny získávají na kvalitě zráním, a proto není třeba mít obavy z nákupu tramínů starších ročníků. Není divu, že tramíny patří k brzy vyprodaným odrůdám.
Ryzlink rýnský
Odrůda Ryzlink rýnský se někdy nazývá Králem vín a je považována za jednu z nejkvalitnějších odrůd severního pěstování révy. Není pravda, že se jedná hlavně o „mužské“ víno. Tento názor se vytvářel v dřívějších dobách, kdy ryzlinky rýnské měly málo cukru a hodně kyselinek, takže obvykle ženám příliš nechutnaly. Dnes je doba jiná. Keře této odrůdy se méně zatěžují, hrozny díky klimatickým změnám lépe vyzrávají, mohou se sklízet až v polovině listopadu.
Ryzlinky máme od vyloženě suchých s malým množstvím zbytkového cukru až po skutečně sladké s celou škálou mezistupňů. Příjemná je ale vždy jejich kyselinka, která dělá i sladší vína svěžími. Samostatnou kapitolou jsou delikatesní slámové a ledové ryzlinky. Ryzlink rýnský tak může být i vyloženě ženské víno.
V aromatu můžeme najít ovocné tóny domácího i exotického ovoce, z některých poloh v něm převažuje lipovinka. Vína této odrůdy jsou předurčena k archivaci, některá vinařství je uvádějí na trh až se zpožděním. Archivací se zvýrazňuje aroma, které může v některých případech přecházet až do zajímavých „petrolejových“ tónů (to neznamená, že by víno mělo chuť petroleje!), také se zakulacují kyselinky.
Kdy se začal Ryzlink rýnský pěstovat na území Česka, není přesně doloženo. Některé prameny tvrdí, že to bylo již za vlády Karla IV., jiný zdroj uvádí 17. století v souvislosti s řádem Benediktinů. V každém případě se na území Česka pěstuje hodně dlouho. Od 90. let nastala jeho renesance a je stále oblíbenější odrůdou. Poradit s výběrem vína je vzhledem k široké nabídce poměrně složité. Kdo má rád vína suchá či polosuchá, neudělá chybu, když zakoupí jakoukoliv láhev z nabídky vín originální certifikace VOC Znojmo. Zde je díky přísnému zatřiďování zaručena skutečně špičková kvalita.
Doručovaná vína jsou k dostání v nabídce e-shopu s víny Vinotrh.cz.